Αρχική Σελίδα Climaland Ε. Υφαντής Α.Ε. |Φωτοβολταικά | Θέρμανση | Κλιματισμός | Φυσικό Αέριο | Ηλιακά Ύδρευση Αποχέτευση | Πλακάκια | Είδη Υγιεινής
 
Ε. ΥΦΑΝΤΗΣ Α.Ε. ΚΕΝΤΡΙΚΟ
Θεσσαλονίκης 6
Ν. Φιλαδέλφια
Τηλ.: 210 2530115-6
Fax : 210 2522735
PELLET CENTER
Κωνσταντινουπόλεως 402
136 71 Αχαρνές
Τηλ.: 210 2530115
 
ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
Ν. Πλαστήρα 7
Ν. Φιλαδέλφια
Τηλ.: 210 2520756
Fax : 210 2512107
info@climaland.gr 
 
 
 
   
 

Λίγα λόγια για το pellet


Τι είναι το Pellet;
Συσσωματώματα βιομάζας, αυτή είναι η Ελληνική λέξη για τα pellet.  Παρόλο που επιθυμούμαι να ενσωματώνουμε ελληνικές λέξεις στο λεξιλόγιό μας, εδώ μάλλον δε θα τα καταφέρουμε…

Θυμίζει τη γνωστή ιστορία με τον τύπο που πάει στο φαρμακοποιό και του λέει:
-          Παρακαλώ θα ήθελα ένα κουτί δισκίων ακετυλοσαλικυλικού οξέως
-          Εννοείται ασπιρίνες;
-          Αχ, πάντα μου διαφεύγει…

Πέραν λοιπόν των αστεϊσμών, το pellet έχει μορφή κυλινδρική, διαμέτρου περίπου 6 χιλ. και μήκους περίπου 1 εκ., είναι απαλλαγμένο από υγρασία και πέραν της μηχανικής συμπίεσης, δε χρησιμοποιείται καμία χημική κολλώδες ουσία για να πάρει το προϊόν τη τελική του μορφή.  Το χρώμα του και η θερμική του απόδοση εξαρτάται από τη πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για τη κατασκευή του.

Γιατί να επιλέξω Pellet για τη θέρμανση της οικίας μου;
Είναι με διαφορά ο πιο οικονομικός τρόπος να ζεστάνουμε το νερό που θα έρθει στο σπίτι μας να μας ζεστάνει, μέσω των σωμάτων καλοριφέρ ή της ενδοδαπέδιας θέρμανσης που διαθέτουμε.  Για να μιλήσουμε με αριθμούς, σε σχέση με το πετρέλαιο, στη τιμή που θα διαμορφωθεί, η οικονομία που κάνουμε φτάνει το 70%.  Αντίστοιχα με μικρότερα φυσικά ποσοστά κάνουμε οικονομία και σε σχέση με το αέριο και το ρεύμα.

Όλοι αναρωτιούνται για το εάν η τιμή του pellet θα αυξηθεί μετά από τη τόσο μεγάλη ζήτηση που θα προκύψει.  Η απάντηση είναι πως όχι και μάλιστα το αντίστροφο θα γίνει.  Η τιμή του θα παραμείνει χαμηλή.  Αυτό γιατί ο ανταγωνισμός που έχει προκύψει ήδη στην αγορά θα διαμορφώνει τη τιμή του όλο και πιο κάτω .  Από τα λίγα εργοστάσια που είχαμε στην Ελλάδα ήδη έχουν δημιουργηθεί δεκάδες, από τους λίγους χονδρεμπόρους που υπήρχαν δεν υπάρχει εταιρεία θέρμανσης όπου να μη κάνει δικιά της εισαγωγή pellet.  Οι εισαγωγές πραγματοποιούνται από κράτη τα οποία είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποτέλεσμα να είναι άμεση, εύκολη και χωρίς τελωνείο.  Άρα μιλάμε για ένα προϊόν το οποίο δε μπορεί να παρέμβει το κράτος και να το φορολογήσει επιπλέον όπως συμβαίνει με το πετρέλαιο, το αέριο και το ρεύμα.

Πέρα από το πορτοφόλι μας όμως, επιλέγοντας pelletβοηθάμε και τη φύση.  Δε κόβονται δέντρα για τη κατασκευή pelletπαρά ότι περισσεύει από άλλες κατεργασίες του ξύλου, αντί να πετιέται, θρυμματίζεται και μετατρέπεται σε pellet.  Επίσης μη ξεχνάμε ότι έχουν προκύψει ειδικές καλλιέργειες αποκλειστικά για τη παραγωγή agropellet κτλ.

Η καύση του pellet παράγει 95% λιγότερο CO2 σε σχέση με το πετρέλαιο, εάν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι το δέντρο ή το φυτό από όπου προέρχεται το pelletόσο ζούσε παρήγαγε οξυγόνο και απορροφούσε CO2 αντιλαμβανόμαστε ότι μιλάμε για μια πραγματική ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.  Αντίθετα με το πετρέλαιο ή το αέριο όπου ποτέ δε παρήγαγαν οξυγόνο ή απορρόφησαν διοξείδιο.

Τι να προσέξω στην επιλογή Pellet;
Το καλύτερο pellet για θέρμανση (από θέμα απόδοσης), είναι αυτό που παράγεται από καθαρό ξύλο.  Το τι ξύλο είναι, φυσικά και παίζει ρόλο, από οξιά και έλατο φτιάχνονται οι καλύτερες ποιότητες pellet. Το να επιλέξουμε σωστό pellet είναι κάτι πολύ απλό.

Φυσικά η περπατημένη είναι να επιλέξουμε ένα πιστοποιημένο προϊόν, υπάρχουν εταιρείες που διαθέτουν πιστοποίηση για κάθε παρτίδα που παράγουν.  Είναι σαφές ότι αυτές υπερέχουν έναντι των άλλων μιας και εξασφαλίζουμε ότι πάντα το προϊόν έχει μια σταθερή ποιότητα.  Είναι συχνό φαινόμενο μια εταιρεία να έχει μια παρτίδα με εξαιρετικό προϊόν και οι επόμενες να μην είναι αντίστοιχης ποιότητας.

Το καλό όμως είναι ότι μόνοι μας με απλό τρόπο μπορούμε να έχουμε μια πρώτη εικόνα για τη ποιότητα του προϊόντος που πρόκειται να αγοράσουμε. Η οσμή του, θα πρέπει να θυμίζει ξύλο και να μας φέρνει στο μυαλό το δάσος, σε περίπτωση που αντιληφθούμε άλλες οσμές καλό θα είναι να μην επιλέξουμε το συγκεκριμένο προϊόν το οποίο μπορεί να εμπεριέχει συστατικά επικίνδυνα για τον άνθρωπο.Εάν διαλύσουμε λίγο pellet στο νερό αμέσως διαπιστώνουμε εάν πέρα από το ξύλο υπάρχουν και άλλα υλικά όπως άμμος κ.τ.λ.

Φυσικά τη τελική κρίση την έχουμε όταν κάψουμε λίγα κιλά στη συσκευή μας.  Από την απόδοση και τα υπολείμματα στάχτης όπου θα διαπιστώσουμε αμέσως έχουμε άποψη. Αυτό μάλιστα είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα του pellet, οποιοσδήποτε μπορεί να διαπιστώσει την ποιότητα του και να βγάλει τα συμπεράσματά του για το αν έκανε καλή αγορά.

Οι συσκευές όπου θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί είναι οι σόμπες και οι καυστήρες.  Σε περίπτωση που το pelletπου θα τροφοδοτήσουμε αυτά τα προϊόντα δεν είναι καλό, πέραν της χαμηλής απόδοσης άρα μεγάλης κατανάλωσης υπάρχει  και ο κίνδυνος να προκαλέσουμε φθορές στο μηχάνημα.

Από τη άλλη οι λέβητες πολλαπλών καύσεων, που μπορούμε να τους τροφοδοτήσουμε με πυρήνα, κουκούτσια, ροκανίδια κτλ. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το κακής ποιότητας pelletαπό θέμα ζημιών.  Απλά θα χρειαστεί συχνότερο καθάρισμα και φυσικά θα δε θα έχουμε ικανοποιητική απόδοση.

Σε κάθε περίπτωση εδώ πολλές φορές επιβεβαιώνεται η λαϊκή ρήση ότι το φθηνό το  πληρώνεις ακριβά και το ακριβό φθηνά.